dilluns, 22 de juny del 2015

El nou ajuntament de Palafolls i la independència de Catalunya

Senyores i senyors, ja tenim un nou ajuntament! Socialistes i ICV-EUiA  han reeditat el pacte de govern de la passada legislatura. El PSC ha tornat a aconseguir els sis regidors que tenia, gràcies al vot de l'entramat estratègic dels candidats de la seva llista, i de les iaies del poble, que han votat en Valentí perquè és el que han fet tota la vida.
ERC ha doblat el regidors a costa de CiU, però ha baixat a la segona posició en relació a les darreres eleccions europees, on havia guanyat amb comoditat. Ningú de la candidatura s’ha preguntat  el per què? Només és culpa d'un contrincant tan potent com en Valentí? Haguessin tret els mateixos resultats si CiU hagués fet una campanya amb una mica de cara i ulls? No hi ha cap raó interna que hagi fet que ERC no hagi pogut mantenir aquesta correlació de forces respecte a aquestes darreres eleccions? Mmmmm...
CiU ha desaparegut del mapa, amb uns resultats que han estat a l’alçada de la campanya: Ni un punyetero míting, ni una botifarrada, ni una arrossada, ni uns miserables inflables per la canalla, ni tan sols van dir ni piu al debat de candidats de Ràdio Palafolls… què esperaven, guanyar l’alcaldia per haver sigut els més mantes?
El PP de Palafolls, tot i la seva “excel·lent tasca” en aquesta darrera legislatura, ha patit un sever vot de càstig per culpa  de la “mala imatge del govern espanyol”, tal com ha anat ploriquejant el seu cap de llista a tort i a dret… però, ara que hi penso, en García Albiol de Badalona també és del PP i ha augmentat en nombre i percentatge de vots en aquestes eleccions…
En quant a ICV-EUiA, sens dubte va ser la gran sorpresa de la nit electoral, doncs ningú donava un duro perquè  ni tan sols igualessin en vots el nombre de candidats que presentaven. Malgrat tot, han obtingut un regidor, encara que fos gràcies als romàntics que van pensar que la seva tria serviria només per comptabilitzar un vot més per les esquerres a nivell nacional.
I el que també ha obtingut un regidor ha estat  Ciudadanos, una formació nova que ha calat fort entre els espanyols que viuen a Palafolls (els podem identificar per la rojigualda  als balcons, i perquè tiren coets quan guanya el Madrid o perd el Barça). Li desitgem que durant aquesta legislatura aconsegueixi assolir l’únic punt del seu programa electoral, que és estudiar els comptes de l’ajuntament per poder fer propostes a les properes municipals.

Bé... i a partir d’ara, què ens espera en aquests quatre anys? Sembla ser que el govern del PSC serà estable (mentre no es molesti el descans del regidor d’ICV), i que en Valentí podrà fer i desfer al seu gust, com fins ara.
Si en alguna cosa s’ha caracteritzat el nostre batlle, és en no voler passar desapercebut i, a la seva edat, és molt difícil que canviï de manera de ser. Fins fa uns anys es va fer notar convertint el poble en un jardí farcit d’edificis emblemàtics d’autor, cosa que tots hem agraït, fins i tot l’oposició. Sembla però, que des de fa un temps això ha passat a la historia, i que, a nivell de poble, ara es centre en emporlanar carrers, arreglar fanals, posar quatre bancs per aquí i per allà, i poca cosa més (de totes maneres, no crec que la resta ho fessin millor). Fa uns anys en Valentí hagués seduït el mateix Calatrava perquè fos ell qui dissenyés la passera (i a meitat de preu), i la nova caserna de la policia municipal segur que no hagués estat un nyap monumental com és ara. 
I és que ara els seus interessos van per una altra banda: Ara es vol erigir en cabdill dels anti-independentistes. Des de les eleccions que no para de dir que és l’alcalde d’un poble amb majoria de regidors clarament contra la independència. No dubto que d’això en farà pal de paller de la legislatura, i que ho explotarà al màxim per recuperar el protagonisme mediàtic perdut per manca de noves propostes engrescadores (m’ha estranyat que no pactés amb Ciudadadnos, molt més afí amb les seves idees). No crec que trigui gaire a treure-li el lloc al del PP de Palafolls  a les tertúlies de 13TV.
En quant a la majoria anti-independentista, he de reconèixer la seva clara victòria, molt a pesar meu. El felicito públicament per aquest triomf.  Ara  tenim un govern municipal amb vuit regidors totalment contraris a la independència (sis del PSC, un del PP i un de Ciudadanos), quatre favorables a una Catalunya lliure (els quatre d’ERC), i un d’un partit que no es posiciona clarament per cap dels dos bàndols (ICV).  Que cap dels sis regidors socialistes s’hagi queixat públicament (que jo sàpiga) d’aquesta etiqueta que els hi penjat en Valentí fa pensar que tots ells hi estan d’acord, fins hi tot els dos que fa quatre dies, a la via catalana, onejaven l’estelada amb totes les seves forces i es quedaven afònics cridant per una Catalunya independent. Hem de pensar que han canviat de jaqueta, i que ara són  anti-independentistes com el que més (si no fos així la cosa estaria empatada). Res a dir, també ha passat el contrari en molts altres casos. Tothom és lliure de pensar el que vulgui, faltaria més. Els respecto. El que diria molt poc d’ells, és que es quedessin muts com putes quan en Valentí xuleja de majoria anti-independentista a l’ajuntament de Palafolls, i que en privat  defensessin la independència de Catalunya, o que aquest any els tornéssim a veure a la manifestació de l’ANC de l’11 de setembre. Estic segur que això no passarà, per coherència i serietat.
I continuant amb el tema de la independència de Catalunya, queda clar, sobretot des del discurs d’investidura d’en Valentí, que Palafolls és oficialment  un “poble contrari a la independència”. Segons deduïm del seu raonament, els qui el van votar van manifestar també amb el seu vot el seu sentiment anti-independentista, perquè quedés reflectit així en la composició del nou ajuntament.  I així ha estat. Ara però, a la tardor, tenim una nova cita electoral. En ella el vot dirà també quanta gent hi ha favorable a una Catalunya lliure, i quanta no. És de lògica pensar que, si ara la majoria dels palafollencs són anti-independentistes, poc o res no ha de canviar d’aquí a les plebiscitàries… a no ser que en realitat el vot al PSC no hagués tingut res a veure amb temes identitaris. Si així fos, i en el cas hipotètic de que a les eleccions del vint-i-set de setembre guanyessin a Palafolls els partits favorables a la independència, que faria en Valentí? Canviaria el discurs? Rectificaria i acceptaria públicamnet que Palafolls és independentista? Acceptaria sumar-se a l'Associació de Municipis per la Independència? Mmmmmm... Molt em temo que es faria el suec i miraria cap a un altre costat (temps al temps)… Collons de política!!!