dissabte, 9 d’abril del 2011

"Paraules Prenyades". Ivette Nadal. 8 d'abril del 2011.

El divendres 8 de març del 2011 es va celebrar la segona sessió del cicle de Paraules Prenyades d’aquest any. La presentadora de la cerimònia, després de demostrar haver-se documentat abastament sobre la figura de la convidada, la va presentar com una artista que, resumint , “expressava els seus sentiments amb la música i la poesia.”. Un cop feta aquesta emotiva presentació, Ivette Nadal , poetessa i cantant , va començar el seu repertori acompanyada de dues guitarres (la seva i la del seu acompanyant).


A la sala hi havien unes cinquanta-i-tantes persones, entre elles alguns integrants de candidatures que es presentaran a les properes municipals, i que esperem que, els que no ho fan habitualment, repeteixin assistència a actes semblants quan des dels seus respectius partits ja no els hi aconsellin la seva presencia per raons electorals. El públic -majoritàriament d’una franja d’edat que contrastava amb el “look rocker” dels dos músics (tal com qualificaven a Ivette Nadal pocs dies abans a les pàgines de cultura de "El Periódico"), podria semblar en un principi més predisposat a combregar amb alguns altres tipus de propostes estètiques diferents, però l'eufòria amb que van acomiadar els dos artistes va desmentir aquest possible anacronisme.

La sessió va començar amb Ivette Nadal presentant-se i convidant als assistents a comprar al final del recital els CD’s que havia tret al mercat, per seguir amb un vers de Casasses, del qual es va mostrar ferma admiradora. Durant la resta de l’actuació va anar intercalant cançons amb poesies de la seva pròpia collita. La seva forma de recitar, el posat, i fins i tot el fons i la forma dels seus poemes, ens van evocar des del primer moment l’abans mencionat Casasses, característica que, lluny de ser una crítica, mostra la capacitat que tenen certes persones de sumar la seva pròpia especificitat, amb el bo i millor dels personatges que admiren (només cal recordar també les extremes semblances existents entre els posats i la manera de parlar de Jordi Pujol i el seu delfí Artur Mas, o entre Quim Monzó i Empar Moliner, per posar dos exemples recents).

En quant a l’embolcall, vaig tenir la sensació (sense no tant sols no ser un expert en la matèria, sinó admetent també no tenir-ne ni idea de música) que el virtuosisme a la guitarra dels dos músics podria haver estat sacrificat deliberadament al posar excessivament alt el volum dels altaveus. Aquest extrem però, ha estat desmentit per la pròpia Ivette Nadal en el comentari que ha fet a aquesta crítica, afegint que els meus problemes amb el so podrien ser derivats de la manca de recursos tècnics de que disposaven (i afegint també el seu punt de vista sobre altres aspectes d'aquest escrit, fet que ha provocat que el veiés d'una altra manera, el corregís, i m'acostés molt més objectivament, crec, al que en realitat va ser el concert). Malgrat tot penso que, premeditadament o no, aquest excessiu volum va impedir que els que habitualment tenim dificultats per mantenir-nos desperts als recitals de poesia (independentment de la qualitat dels poetes o rapsodes) féssim el primer son (la “dormideta” habitual dels divendres a la nit en aquests tipus d’actes). Crec que des de l'organització també que es va intentar combatre aquest problema programant la convocatòria del recital una hora abans del que s’havia fet en anys anteriors. La duració de l’espectacle de menys de tres quarts d’hora (temps insuficient per agafar la posició adequada a la cadira) també va ajudar a impedir que els d'aquesta minoria (entre la qual, repeteixo, m'he d'incloure) patíssim per no adormir-nos . Malauradament, aquest excessiu volum dels altaveus ens va impedir gaudir en tota la seva plenitud dels poemes amb que la poetessa ens va obsequiar, ja que varem haver d’emplear més esforços en entendre el que deia, que en assaborir “els sentiments que la seva poesia trametia”, tal com se’ns va prometre a la presentació.

Un punt per aconseguir que no és notés que (al meu entendre) potser preferirien actuar davant d’un altre tipus de públic (extrem desmentit en el comentari que la pròpia Ivette ha fet a continuació); un altre punt per la durada de l’acte; i cinc punts més per la qualitat de la seva obra, tal com coincideixen crítica i públic (extrem que compartim).

PUNTUACIÓ: 7 punts.



5 comentaris:

la noia de la foto ha dit...

Bon dia David.

la meva proposta, encaixa en molts actes semblants al de Palafolls. De fet sempre és un plaer per la proximita i això fa que poguis permetret llegir més poesia.

No intento copiar en Casasses, simplement ell va obrir una porta pels que molts hi passem.


Trobo que el teu comentari sobre el meu guitarrista és inapropiat, però no donaré cap explicació al respecte.

És va fer el que es va poder, amb una taula de so tant justa, sense di, ni monitors, ni tècnic DE SO.

Ni la nostra música, ni el nostre look és indie. Com ara tampoc l'escenari ni el públic era innaproviat, insisteixo, faig molts concerts d'aquests.

Palafolls de Munt ha dit...

Hola Ivette Nadal.
Ha sigut una gran sorpresa que posessin un comentari al meu blog: és el primer comentari que tinc en cinc anys (i no és broma). No creia que ningú se l'hagués mirat mai, a part de mi.
Sento que t'hagi contrariat. Si vaig tenir dubtes sobra la qualitat musical de l'acte va ser tant perquè no hi entenc un borrall de música (tal com he posat al blog) com pel, reitero, excessiu volum dels altaveus, que no ens deixava, (com a mínim als de la darrera fila), entendre gaire cosa del que recitaves, ni sentir la música amb nitidesa. Sabent ara que no sóc l'únic mortal que llegeix aquesta pàgina, procuraré no equivocar-me més a partir d'ara amb adjectius injustos.
Et desitjo molta sort.

la noia de la foto ha dit...

cap problema.

cal ser crític, però cal vigilar amb les paraules, i més si hi ha detalls com concidioncs de so que desconeixes, o arribar a questionar el nivell musical d'un músic quant tu no ho ets.

Tots intentem fer la feina de la millor manera que sabem, és el mateix quant jo pujo a un escenari que quant tu escrius en el teu blog.
Internet és un món petit, i pots veure totes les referències que escriuen sobre tu.

Palafolls de Munt ha dit...

Et torno a demanar disculpes,
La intenció d'aquest blog no ha sigut mai (com es pot comprobar en la resta d'entrades) ser objectiu, sinó fer-me el graciós.
Les notícies que agafo com a punt de partida ràpidament queden desvirtuades. A partir d'ara però, intentaré ser una mica objectiu i molt respectuós si les crítiques afecten a persones en concret, ja que he vist que no sóc l'únic que les podria llegir. He intentat refer l'entrada cenyint-me una mica més a la realitat (dintre les les meves limitacions i possibilitats).
Et torno a desitjar molta sort en la teva carrera.

la noia de la foto ha dit...

gràcies david.
tampoc pretenia canviar la teva opinió.
pots seguir pensant el mateix, simplement hi havia coses que atacaves, que són opinables, com el so, la qualitat del guitarrista, o que preferis tocar en algun altre lloc.

dit això, gràcies per lamabilitat de refer amb més cura un text.
que de veritat no calia, però que ho valoro .

et desitjo jo també molta sort en tot els teus projectes.

merci

I*^^.