dimarts, 17 de desembre del 2013

Comença la campanya pel "no"


Col·laboració de Palafolls der Munt al programa Per no dir res de Ràdio Palafolls del 17 de desembre del 2013:
"Bona tarda estimats radiooients i contertulians, encara que sabeu que no m’agrada parlar de temes trivials, la manca de notícies de rellevància fa que aquesta setmana m’hagi fixat en la que diu que el President de la Generalitat ha convocat pel proper hivern un referèndum per la independència. Com que, com tots sabeu, a Ràdio Palafolls no es pot parlar de política, i a més a més jo sóc totalment apolític i per tant no m’agrada dissertar sobre aquests temes, m’hi referiré únicament tractant-t’hi les qüestions purament de màrqueting.
El plantejament és aquest: El president de la Generalitat, el molt honorable Artur Mas, té un producte per vendre, la independència de Catalunya. Malgrat que la competència, el govern d’Espanya, vulgui privar que aquest producte surti al mercat, finalment no tindrà cap més remei que acceptar-ho, doncs el seu monopoli actual va en contra de les lleis internacionals de lliure mercat (democràcia), i ho saben molt bé. Així doncs, per no perdre la guerra comercial el govern d’Espanya haurà d’oferir un producte encara millor i a més bon preu. I aquí és on entren les campanyes de màrqueting.
L’oferta de la Generalitat és que per cada “si,si” de la consulta el ciutadà rebi en serveis públics la part corresponent dels 18.000 milions anuals d’euros de dèficit fiscal que es té amb l’Estat, que quedarien a Catalunya; també tindria la possibilitat de que la intenció del seu vot no fos sistemàticament tombada pel Tribunal Constitucional espanyol; i a més a més un cop independitzats deixaríem de ser insolidaris, antidemòcrates i nazis.
El govern espanyol, en canvi, no pot oferir res per l’estil. Sap que no pot concedir més autonomia, ni deixar d’atacar la llengua o l’autogovern,  perquè si no fos involucionista i recentralitzador, tal com volen la majoria dels espanyols, perdria les eleccions; ni pot donar més autonomia fiscal, ni molt menys un concert econòmic, perquè necessita els nostres impostos per pagar a les autonomies que s’han acomodat a aquest statu quo. Per tant, no els queda cap més remei que posar-se en mans de professionals, d’una bona agència de publicitat que sigui capaç de fer una campanya prou atractiva com per convèncer els catalans de que comprin el seu producte, la unitat de la pàtria.
I una de les primeres i més importants propostes a tenir en compte per aquests publicistes és l’exemple de la campanya de Campofrio d’aquest Nadal (http://www.youtube.com/watch?v=F6NVW2HvRHM#action=share), on es veu com Chus Lampreave es passeja per Madrid dient al Chiquito de la Calzada, a en Pau Gasol, a la Rosario Flores, a Rafa Nadal, a Gabino Diego o a en Xavier Sardà, entre altres famosos, que si bé és cert que a l’estranger es viu molt millor, que allà no hi ha misèria, que hi ha feina i que els sous són dignes, que la gent no passa gana, que no veus ningú buscant pels contenidors,  i que la corrupció està a anys llum respecte a la d’aquí, si hi anéssin a viure veurien que no compensa perquè segur que anyorarien el fet de que a Espanya la gent s’abraça i es toca tota l’estona, que tothom va  a crits pel carrer, que els col·legues es convidem a copes als bars, o el sentit de l’humor ibèric. Encara que la xarxa va plena de comentaris de gent que es qüestiona la moralitat del missatge en els temps que correm, un servidor els hi dona un vot de confiança. I si el govern espanyol decideix fer una campanya semblant per poder vendre la unitat de la pàtria als catalans, doncs estan en el seu dret.
Però si al final l’èxit de la campanya no és l’esperat, sempre poden recórrer a una de les meves campanyes preferides, la del Desigual, aquella que regala un vibrador en forma de pintallavis a qui compri alguna de les seves tres noves fragàncies, Sex, Fun i Love: Que regalin uns bons vibradors a tots aquells que vulguin votar “no” a que Catalunya sigui un estat… i amb forces bateries de recanvi! Apa, fins l’any que ve, que ara ve Nadal. Bones Festes!

1 comentari:

Conrad Canaló Stewart ha dit...

bogardisme per canviar-ho tot.

http://penyabogarde.blogspot.com